tirsdag 6. desember 2011

Chiapudding

Jeg har akkurat begynnt å lese boken "Supermat" skrevet av Trine Berge og Sara Chacko. Veldig mye interessant og spennende lesning! I den forbindelse ville jeg teste ut noen av oppskriftene i boka, og igår ble det Chiapudding med jordbær og kanel til dessert :) Den ser kanskje ikke "WOW" ut, men den var god:)

Dette trenger du til 1 porsjon:
1 kopp rismelk eller mandelmelk
1 banan
2-3 dadler
en klype kvernet himalayasalt
litt kanel
1/4 kopp chiafrø

Til servering:
frukt eller bær
kanel

Bland alt bortsett fra chiafrøene i en blender eller kjøkkenmaskin. Ha chiafrøene i en bolle og hell over blandingen. La stå i minst 30 minutter i kjøleskapet. Rør før servering. Server puddingen med frukt eller bær, f eks blåbær og mango, og strø over litt kanel.


Chiafrø ble dyrket av aztekerne, og var så høyt verdsatt at de brukte frøene som betalingsmiddel. De var hovednæringsmiddel når mayaindianerne og aztekerne trengte ekstra energi ved fysiske anstrengelser som lange løp og kamphandlinger. Frøene ble også brukt som febernedsettende middel og som grøtomslag på skuddskader for å unngå infeksjoner og sørge for at sårene grodde raskere.
Næringsstoffer: Innholdet av fettsyrer er ca tre ganger så høyt som i de fleste andre frø- og kornsorter, spesielt omega-3 og omega-6 og forholdet mellom de er 3:1. De umettede fettsyrene er svært viktig for kroppens opptak av vitaminene A, D, E og K. Proteininnholdet er høyere enn de fleste andre frø- og kornsorter, og chiafrøene er også en rik kalsiumkilde.
Virkning: Grunnet høy vannabsorberende evne holder chiafrø på vannet i kroppen, hindrer dehydrering og øker forbrenningstiden på komplekse karbohydrater. Det høye innholdet av essensielle fettsyrer, spesielt omega-3 og omega-6, kan virke nedsettende på blodtrykket. Hvis du blander en skje chiafrø med vann og lar det stå i 30 minutter, har frøene blitt til en geleaktig masse. Man mener at det samme skjer når man spiser frøene. Denne geleen danner en beskyttende vegg mellom karbohydratene og enzymene under fordøyelsen hvor karbohydratene brytes ned , og dermed forsinkes dannelsen av sukker. Karbohydrater er kroppens drivstoff, og når dannelsen av sukker forsinkes, stabiliseres fordøyelsesprosessen og drivstoffeffekten forlenges.
Innholdet av langkjedete triglyserider bidrar til reduksjon av kolesterolinnholdet i blodet.
Informasjonen er hentet fra boken "Supermat".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Thank you for your lovely comments! They are very much appreciated!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...